Качествени медицински услуги и ефективно изразходване на обществения ресурс, така че

...
Качествени медицински услуги и ефективно изразходване на обществения ресурс, така че
Коментари Харесай

Преговорите за здравеопазването: Клиничните пътеки си отиват, пациентът вече няма да е ``торба с пари`` |

Качествени медицински услуги и дейно консумиране на обществения запас, тъй че пациентът да не е " торба с пари " - към тези базови цели се сплотиха договарящите по проблемите на опазването на здравето от " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ".

Сесията беше водена от съпредседателя на Политическа партия Асен Василев. 

Кого изпратиха партиите

От Българска социалистическа партия - Георги Михайлов, Георги Йорданов, Бойко Коруков, Динко Странски

Има Такъв Народ - Ивайло Христов, Иван Лютаков, Андрей Чорбанов, Силви Кирилов

Демократична България - Александър Симидчиев, Таня Андреева, Катя Панева

Политическа партия - Асен Василев, Иван Маджаров (в качеството си на специалист и ръководител на БЛС), Антон Тонев, Виолета Лорер

Справянето с пандемията - кратковременен приоритет

Участниците в полемиката се сплотиха към тезата, че имунизацията би трябвало да бъде непринуден акт, въпреки да оставиха малка врата за задължителност при някои групи - лекари, учители, обществени служащи. Разбраха се, че за това е нужно разискване в по-широк формат. Прие се предлагането на Българска социалистическа партия за спешни щабове - държавен и по райони. Участниците отхвърлиха предлагането на Има Такъв Народ за основаване на коронавирус лечебни заведения , с цел да не остават без лекуване хората с хронични болести. Според Демократична България, Българска социалистическа партия и Политическа партия по-уместно е да се сътвори ефикасна система за делене на потоците от пациенти . Не се одобри предлагането на проф. Чорбанов за проучване на Т-клетъчния имунитет на популацията:

" Т-клетъчен скрининг?! Отиваме на равнище НАСА, Чорбанов. Да не се изсилваме, ние нямаме имунология, ще правим национална акция. Това са страшни пари! Да бъдем по-скромни ", реагира проф. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия. 

В последна сметка всички се съгласиха, че е належащо детайлно епидемиологично изследване , така като без него не може да се възнамеряват ефикасни ограничения при последващи талази. Споразумяха се финансирането на инфекциозните лечебни заведения и отделения да бъде не на база осъществена активност, а съгласно потенциала, защото заетостта им се дефинира от пандемичните талази.

Кратък спор породи дали би трябвало да има наложителни протоколи за лекуване на коронавирус. Според доктор Симидчиев от Демократична България това е неотложно, доктор Силви Кирилов от Има Такъв Народ се разгласи срещу наложителния темперамент на протокола. След разяснения какво е протокол, кое гайдлайн и кое стандарт се схванаха да се следват универсални стъпки при прием на пациент с ковид, само че лекарят да взема решение по какъв начин да го лекува съгласно самостоятелните особености.

След единодушие по параметрите на ограниченията за битка с пандемията договарящите дискутираха средносрочните цели в бранша.

Абсолютно единодушие има по тематиката за е-здравеопазването - електронните досиета, които би трябвало да са подготвени до края на 2022 година, националната здравно-информационна система.

Клиничните пътеки постепенно си отиват

Премахването на клиничните пътеки (КП) и прекосяването към диагностично-свързани групи (ДСГ) провокира по-оживена полемика. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия съобщи, че това няма опция , само че първо би трябвало да се направи разбор, да се поправя несъответствието в остойностяването на КП.

" Наясно сме, че няма по какъв начин от Коледа да премахнем клиничните пътеки, само че няма да позволим ново отсрочване на промяната. Клиничните пътеки си отиват постепенно, само че вечно ", акцентира проф. Михайлов. 

От Има Такъв Народ припомниха, че у нас към този момент е имало пилотни планове по въвеждане на диагностично-свързани групи и предложиха прекосяването към новата система на финансиране на медицинските действия да стане с пилотен план в избрана болница или в определен район.

" Клиничните пътеки са се предоговорят, с цел да се преостойностят като преход към диагностично-свързаните групи с пилотно въвеждане на новите финансиращи механизми ", заключи Асен Василев и добави, че при ДСГ разноските се усилват три пъти. От Българска социалистическа партия опонираха, че в дълготраен проект ще понижат с 50%. 

Партиите се схванаха също за въвеждане на методични управления да лекуване и диагностика до декември 2020 година

Трябва ли да има държавна организация за надзор

По-сериозен беше дебатът за създаването на държавна организация, която да управлява по какъв начин се харчат парите за опазване на здравето и какво лекуване се обезпечава на пациентите.

Според Българска социалистическа партия, откакто има ИАМН, няма потребност от основаването на нова организация, още повече, че съществуват етични комисии към съсловните организации. Тези комисии са с орязани пълномощия, опонира доктор Маджаров и прикани за законодателни промени, които да ги овластят.

Целта на една такава организация не е да преследва лекарите, възрази доктор Симидчиев, а да обезпечава равнище на качество и резултатност в системата. В последна сметка договарящите се споразумяха ИАМН да бъде преобразувана и да не е подчинена на Министерството на здравеопазването.

Болниците в труднодостъпните региони

По време на срещата беше реализирано съглашение за финансово подкрепяне на лечебните заведения в труднодостъпните региони - те да получават пари не на база извършена активност. За да се дефинира по какъв начин тъкмо ще става това, ще бъде осъществен разбор, който би трябвало да предложи вид за преструктурирането на тези лечебни заведения съгласно потребностите на региона. Средствата, които ще са нужни в началото, ще бъдат заложени в бюджет 2022, даде обещание Асен Василев.

Безплатните медикаменти за деца до 14 година

Предложението на Българска социалистическа партия за обезпечаване на безвъзмездни медикаменти за децата до 14 години провокира бурна полемика. Според доктор Маджаров това ще докара до напън върху персоналните лекари, които ще бъдат затрупани от родители, искащи да се снабдят с " безвъзмездни сиропчета ", без децата им да имат нужда от това. Д-р Таня Андреева от Демократична България акцентира, че заплащането на въпреки и дребна сума има дисциплиниращ резултат и по този метод родителите ще поемат отговорност за лекуването на децата си, също така отпада вероятността с антибиотика на детето да се лекува таткото.

След замяна на обвинявания в популизъм партиите все отново реализираха единодушие медикаментите за за деца да бъдат 100% платени от НЗОК, като се основат ясни контролни механизми за приемането им. Прие се и предлагането на доктор Андреева НЗОК да заплаща потребителска такса на педиатрите за прегледите на деца , защото в момента са безвъзмездни.

Присъстващите си стиснаха ръцете и по предлагането за стимулиране на профилактичните стратегии за деца  и построяването на Национална детска болница , чийто предварителен разбор да завърши до края на 2022 година Постигнато беше и решение финансирането на стратегиите за надзор и предварителна защита на детските болести да започва още от идната година.

Да бъдат или да не бъдат лечебните заведения търговски сдружения

" Болниците да не са търговски сдружения. Незабавно да стартира подготовка за лишаването от права на търговски дружества на общински и държавни лечебни заведения. Отстъпление от това искане от страна на Българска социалистическа партия няма да има ", ултимативно сложи тематиката проф. Михайлов.

Гледната точка на социалистите получи поддръжка от " ИТН ", които обаче подчертаха, че тази промяна не може да се реализира без смяна в Закона за лечебните заведения.

" Смяната на статута няма да реши казуса с приключването на пари, не съм сигурен до каква степен това ще трансферира фокуса върху пациента.  Когато променяме модела на ръководство, не трябва да стопираме с смяна в статута. Нужни са фундаментални промени. Ако не са търговски сдружения, тогава какви да бъдат? ", попита Асен Василев.

Какъв тъкмо да бъде статутът на държавните и общински лечебни заведения договарящите не можаха да решат, само че означиха, че би трябвало да бъде изработен обширен разбор, да се посочи по какъв начин ще бъде упражняван надзор върху активността им. Неясно остана и по какъв начин ще бъде заплащан медицинският труд - дали по количествен или по първокласен аршин, дали на база професионален ценз или съгласно категоризацията на лечебното заведение.

Все отново стигнаха до консенсус, че финансирането на активността ще се прави съгласно целите от здравната карта и на база качеството на лекуването. Болниците, които харчат обществен запас ще бъдат подложени на публичен надзор.

Прието беше предлагането на " Продължаваме промяната " съотношението минимална-максимална стойност за заплати и бонуси да е 1 към 20. Одобрена бе и другата концепция на Политическа партия да бъде неразрешено заемането на управнически позиции в две разнообразни структури. От Има Такъв Народ пристигна предлагането за не повече от 2 мандата за шефове на лечебни заведения.

" Това ще отвори системата за младите експерти, повече хора ще получат опция за кариерно развиване. Иначе стигаме до здравен феодализъм ", аргументира се доцент Тонев от Политическа партия.

Демонополизация на НЗОК, унищожаване на доплащането за лекуване

Представителите на договарящите партии повдигнаха и въпроса за демонополизация на НЗОК. Макар от дълго време дискутирана, тематиката към момента няма ясно решение . Както и по предходни противоречиви точки, присъстващите взеха решение да стартират в началото с разбор, който да даде отговор кой е най-хубавият модел на здравно обезпечаване, преди да се стигне до унищожаване на монопола на касата в избран миг.

От Има Такъв Народ настояха за изсветляване на доплащанията в лечебните заведения и оповестиха, че в случай че се спре източването на средства от системата, ще бъдат спестени към 1 милиард и 200 млн. лева, което може да реши казуса с даването на пари от пациентите.

Доболничната помощ

По тази тематика присъстващите се споразумяха за разширение на скрининговите стратегии и повишение на имунизационния обсег за обществено значими болести. От Демократична България предложиха да бъдат основани курсове за болнични асистенти, здравни секретари, болногледачи , които да са в помощ на лечебните заведения. Според доктор Таня Андреева сходно образование може да се реализира и в гимназиалната степен на обучение. Има голяма потребност от хора, които да осигуряват палиативни грижи за пациентите, акцентира тя.

Предложено беше парамедиците и фелдшерите още веднъж да бъдат интегрирани в системата , изключително в региони, където няма достъп до квалифицирана здравна помощ. От Българска социалистическа партия настояха те да имат опция да разкриват лични практики, както беше позволено на медицинските сестри и акушерките.

Спешната помощ

Според Има Такъв Народ планът за усъвършенстване на незабавната помощ у нас е провален, макар сериозния финансов запас, който се осигурява по европейска стратегия. Все още има центрове, които не разполагат с оборудвани коли за спешна помощ, не се строят обещаните филиали за незабавна помощ. От Българска социалистическа партия настояха и частните болници да разкриват незабавни звена , защото сега тази активност се покрива главно от огромните академични и държавни лечебни заведения, които търпят съществени загуби, защото огромна част от незабавните пациенти са здравнонеосигурени. Всички се сплотиха към решението за разширение на обсега на незабавната помощ с съответни центрове - план за реализация на тези планове би трябвало да бъде направен до юни 2022 година Постигнато беше единодушие и за по-високо възнаграждение на работещите в системата.

Лекарствена политика

Достъпът до лекарства на хората с хронични и редки болести би трябвало да бъде усъвършенстван, взеха решение договарящите. Те обаче се съгласиха, че са нужни съвещания с Българския фармацевтичен съюз, с цел да бъдат инициирани законодателни промени, които да улеснят достъпа до лекарства, медицински произведения и парентерални храни на пациентите. 

" Причината да повеждам тази сесия, е че мога да поема финансов ангажимент по главните цели в опазването на здравето. Първите запаси, които ще пренасочим, ще дойдат със запушването на течовете в системата ", съобщи в умозаключение Асен Василев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР